fizik

Fizik dersi nasıl çalışılır?

Fizik dersi nasıl çalışır ve fizik dersinde nasıl başarılı olunur gibi sorular sık karşılaştığımız sorular. Bu soruların cevabı öğrenciye göre değişmekle birlikte bazı ortak nedenlere bağlıdır. Bu yazımda bu ortak nedenleri inceleyelim.

Bu yazıyı bir öğrenci olarak ne kadar erken okuyorsanız, o kadar faydası olacaktır. İyi değerlendirilen zaman, bir hazine ve fırsattır. Fizik gibi sayısal derslerin öğrenilmesi, zihinde oturması ve anlaşılır olması zaman ister. Bazen ilk aşamada anlaşılmaz gelen konular, soru çözümleriyle zamanla anlaşılır hale gelir.

Fizik dersi için başarı aşağıdaki 5 faktöre bağlı. Bu faktörler daha fazla da olabilir.

1- Fiziksel sembollere yabancı olmamalıyız.

Fizik formülleri sembollerle gösterilir. Formülde hangi sembole hangi sayısal değerin yazılacağı soru çözümü için önemlidir. Sembollere yabancı bir öğrenci formülü nasıl kullanacağını bilemeyecek ve ayrıca konuları kavramak da zorlanacaktır.

Newton hareket yasalarını öğrenirken; kuvvetin F, kütlenin m veya ivmenin a ile gösterildiğini bilmek gibi.

2- Formülleri bilmeliyiz.

Örneğin F = m . a formülü ile kütle ile ivme arasındaki ilişkiyi yorumlayabiliyoruz.

Formüller fiziksel olayları modelleyerek aslında kısa ve öz olarak bize anlatır.

3- Bazı temel matematiksel işlemleri iyi bilmeliyiz.

Örnek : Sadeleştirme, rasyonel sayılarda ve üslü sayılarda bazı temel işlemler veya bazen karekök almamız gerekebilir.

Bazı öğrenciler işlem gerektiren fizik sorularında, işlemi bir noktadan sonra devam ettirememekte ve matematiksel bazı işlemlerde takılmakta. Bu bizim sonuca ulaşmamızı engellemekte ve yanlış cevaba yönlendirmektedir.

4- Ders derste öğrenilir.

Bazen öğrenciler dersi nasıl olsa daha sonra çalışır öğrenirim diyerek, derse odaklanmaktan kaçınır. Oysa ders esnasında işitsel ve görsel uyarıcılar ile kalıcı öğreniriz ve yine ders esnasında soru çözümleriyle öğrenmeyi daha fazla kuvvetlendiririz.

5- Derste işlenen konuları tekrar etmeliyiz.

Okul veya kursta anlatılan bir konuyu bir kaç gün içinde veya özellikle aynı gün içinde tekrar etmek öğrenmeyi kolaylaştırır. Aksi durumda anladığımız bir soru veya konu zamanla unutularak, tekrarda konunun anlatılmasını gerektirir ve bu da zaman kaybıdır.

Evde tekrar öğrenmenin bir parçasıdır, öğretmenin istediği ekstra bir talep değildir. Başarısızlığın en büyük etkenlerinden biri tekrar etmemektir.

Yine bazen, öğrenciler derste işlenen konuyu bırakıp, daha sonraki konulara çalışabiliyor. Bu davranış konularda ilerliyor gibi gösterebilir bizi ama eksiklerle dolu bir ilerleme olacaktır. Odaklanmamız gereken o gün, o hafta, işlenen konudur.

Aşağıdaki soruları kendinize sorun, cevaplarınız olumlu ise başarı kaçınılmazdır.

1- Fizik altyapın var mı?

Fizik dersi birikimli ilerleyen bir ders. Lise ilk yıllarında işlenen bir konu sonraki senelerde tekrar karşımıza çıkabilir. Örneğin 9.sınıf hareket ve kuvvet konusu 11.sınıfta da karşımıza çıkmaktadır, ancak bir adım daha ileri seviyededir. Öyleyse 9.sınıfta iken kuvvet ve hareket konusunu çalışmış ve öğrenmiş bir öğrenciye 11.sınıfta kuvvet ve hareket konuları daha anlaşılır gelecektir.

2- Ders dinleme alışkanlığın var mı?

Dersi dikkatli dinliyor musun, gerektiğinde anlaşılmayan noktaları öğretmenine soruyor musun? Yada bir an önce dersin bitmesini mi bekliyorsun, dersi dinlemeyen arkadaşlarını görüp örnek mi alıyorsun? Dersi dinlememek ayrıcalık değildir, aslında dersi dinleyebilmek başarıdır ve farktır.

3- Ders çalışma alışkanlığın var mı?

Öğrenmemizi tamamlayacak ders tekrarları ve soru çözümleri bu sorunun cevabında. Mutlaka cevabınız evet olmalı evet değilse buna düzeltmelisiniz.

4- Ders çalışmaların verimli mi?

Yazılılarda aldığın notlar veya deneme sınavlarında aldığın puanlar derse ayırdığın vakitte göre çok mu düşük geliyor. Bunun pek çok nedeni olabilir, bunu rehberlik öğretmeninle görüşmelisin ancak şunlar ihtimalleri olabilir.

Yukarıda değindiğimiz gibi önceki bilgilerin eksik olabilir (sabır ve zamana ihtiyacın var) veya,

bilgi seviyenin üstünde sorularla uğraşıyor olabilirsin (fizik öğretmenin desteğini almalısın) veya,

yanlış stilde konu tekrarı yapıyor olabilirsin veya,

devamlı aynı konulara çalışıp veya farklı derslerden veya temel sorular çözüyorsun, yani kendini tekrarlıyorsun yani yapamadığını düşünüp öğrenmeden kaçıyorsun.